Priča o jednoj čedomorki (1920)

F 45 70 Deak E

Državno odvetništvo u Subotici podiglo je 1.5.1920. godine optužnicu protiv žene koju sumnjiče da je izvršila zločin čedomorstva ili kako to oni pišu “…prometanje porodka”.  A optužena je bila Estera Deak, kćer Deak Pere i pok. Estere Bečei, 25 godina stara, vere reformatske, neudata, “poslužavka iz Subotice”.

F 45 700001 deakOna je zanela izvan braka i “ostavši u drugom stanju, začeti plod svojevoljno i hotimično pometnula, izazvala dakle neustanovljenim načinom veštačko pometnuće (pobačaj – prim. aut.) i tim počinila zločin…”.

F 45 70 Estera

Estera Deak je bila služavka kod Marka Presburgera i 13.1.1920. je “obustavila rad”. U isstrazi je ustanovljeno po saslušanju, svedokinje udova Stevana Tapaija da je ona našla leš nedonoščeta u nužniku. Optužena je priznala zločin, rekavši da je zanela u mesecu septembru, te da je potražila jednu babicu sa stanom u Majšanskim vinogradima, da joj se reši ploda. Babica joj je iglom probola matericu i treći dan nastala je “abortacija”. Lešinu je bacila u nužnik. Sudski veštak dr Antal Barta je ustanovio da je bila reč o muškom plodu, starom oko 3,5 meseca.

Ustanovljeno je i da je babica bila Marija Volarev ( rođena 1878. od pok. oca Tome Krnjajski i mati Katice Rakić, udata i majka 5 dece). Optužena je kao sukrivac.

F 45 70 babica Volarev