O prvom zasedanju NARODNOG ODBORA (skupštine) 17.4.1919.

https://stevanmackovic.wordpress.com/1-4-1919-zapisnik-narodnog-odbora-subotica-crtice-iz-grade-o-promeni-imperiuma/

Posle sloma Austrougarske monarhije 1918. godine nastala je nova državna organizacija Kraljevstvo (Kraljevina  od 15. 7. 1920.) Srba, Hrvata i Slovenaca. Pravni položaj gradova u Vojvodini bio je određen slično položaju gradova u Hrvatskoj i Sloveniji. Subotica, Novi Sad, Pančevo, Sombor i Vršac bili su municipalni gradovi. Oni su vršili na svojoj teritoriji samostalnu upravnu vlast koja je inače pripadala sreskom poglavaru, kao i vlast koja je pripadala velikom županu i županiji. U Subotici će 10. novembra 1918. godine biti osnovano srpsko – bunjevačko Narodno veće. Sledećeg dana, 11. novembra, održana je poslednja sednica Gradskog zastupništva mađarske Vlade, na kojoj su učestvovali i predstavnici Narodnog veća. Gradonačelnik Karolj Biro podnosi ostavku, a za novog Velikog župana je postavljen Luka Plesković, komesar budimpeštanske vlade. Pleskovic narodni poslanik

Komandant grada Subotice pukovnik Krupežević sa Narodnim većem 18. novembra postavlja za gradonačelnika Stipana Matijevića. Dotadašnji članovi Senata su razrešeni dužnosti. Na čelu grada Subotice je stajao gradonačelnik koji je bio potčinjen velikom županu.

O najvažnijim pitanjima koja su se rešavala u gradu je odlučivala Skupština. Na Skupštini municipijskog odbora pravo glasa su imali odbornici municipijskog odbora i gradski načelnik, zamenik gradskog načelnika, veliki beležnik, podbeležnici, veliki kapetan, savetnici, glavni odvetnik, odvetnik, glavni inženjer, predsednici Siročadskog stola, glavni fizik, računovođe, blagajnici, glavni arhivar. U delokrug rada Skupštine su spadali: donošenje Statuta, ustanovljavanje izbornih okruga za izbor odbornika Municipijskog odbora, ustanovljavanje budžeta, izbor činovnika raznih odbora, povećanje i snižavanje plata, penzionisanje gradskih službenika, utvrđivanje poslovnika Skupštine, odlučivanje o prijemu u opštinsku vezu, osnivanje humanih zadužbina. Redovne sednice je sazivao gradski načelnik sa pozivom.

gradska kuca

Gradski senat je izvršni organ municipije u državnim opšte upravnim poslovima i delokrugu samouprave, samostalna samoupravna vlast u svim poslovima koji mu spadaju u delokrug po zakonima ili pravilnicima u prvom i drugom stepenu. Gradski senat vodi i vrši gradsko gazdovanje prema odlukama Skupštine, a u okviru ovih, stara se o održavanju gradske zajedničke imovine i prihoda, iskorišćavanju i evidenciji istih, kao i o pravilnom rukovođenju fondovima i blagajnom koji su pod nadzorom gradske municipije kao i o sačinjenju obračuna. Osim gradonačelnika najznačajniji gradski činovnici koji su upravljali pojedinim resorima delatnosti u gradu su bili: podgradonačelnici, gradski glavni odvetnici,  gradski veliki beležnici,  poreski savetnici,  kulturno – socijalni savetnici, tehnički savetnici,  gradski veliki kapetani i predstojnici policije.
Osvim stvarima i predmetima iz nadležnosti gradske opštine je odlučivao Gradski senat na svojim sednicama stalnih članova – senatora, pod predsedništvom gradonačelnika. Zapisničke odluke su poslužile za pokretanje novih izvršnih ili inicijativnih postupaka u kojima je angažovana gradska uprava. Tvorac fonda prestao je sa radom 13. aprila 1941. godine ulaskom mađarskih okupatorskih trupa u Subotici.

Sačuvane knjige zapisnika sadrže odluke o izmenama i donošenju gradskog Statuta, raznih pravilnika, statuta gradskih ustanova, pravila koja se odnose na društva i udruženja, gradskog budžeta i budžeta gradskih ustanova. Knjige se takođe odnose na sprovođenje agrarne reforme, kolonizaciju, izgradnju javnih saobraćajnih i drugih objekata, dodeljivanje pomoći udruženjima i gradskoj sirotinji kao i na imenovanje, razrešenje i penzionisanje gradskih službenika.

SENAT GRADA SUBOTICE
IAS, F:47.1.

Prvo zasedanje gradske skupštine – Narodnog Odbora je trajalo nedelju dana, od četvrtka 17.4.  do  idućeg četvrtaka 24.4.1919. godine.  Održalo se na lokaciji na kojoj je ona zasedala od 1912. godine – u velikoj većnici gradske kuće.

Prva tačka je bilo slanje pozdravnih brzojava:

SENAT GRADA SUBOTICE

Pored toga, na dnevnom redu su bila uobičajena pitanja vezana za svakodnevni život i upravljanje gradom, predmeti molbe stranaka vezani za dažbine, zakupe, pripomoć…  Zanimljiv je jezik i pismo kojim je pisan, ima srpskog na latici, ćirilici ali i tačaka dnevnog reda, koje su vođene na mađarskom – na pr. 10. gde se raspravljalo o prinadležnostima gradskih službenika i nameštenika: SENAT GRADA SUBOTICE

Usvojena je odluka o deficitu od gotovo 1 milion kruna u proračunu za 1919. godinu.

SENAT GRADA SUBOTICE

Pod 43. tačkom N.O.1919. raspravljalo se o povišenju broja gradskih redara. Ispostavilo se da je 76 pešaka i 23 konjanika, pre rata bio dovoljan broj ali „usled izopačenog opšteg stanja“ … „obzirom na pokvarene moralne prilike“ … na to da je žandarmerija na velikom vanjskom području grada koje teško pokriva, trebalo je donati odluku o primanju 70 novih, 47 konjanika i 23 pešaka. Odluka je i donesena!

SENAT GRADA SUBOTICE

                         1. zasedanje NARODNOG ODBORA  – 17.4.1919.
ime i prezime                                                                                 funkcija
dr Stipan Matijević Matijevic Stipan nadžupan gradonačelnik
dr Joso Prćić 2427 podgradonačelnik
dr Jovan Völgyi glavni beležnik
dr Milorad Mijatov glavni kapetan
dr Mirko Ivković Ivandekić Mirko Ivkovic Ivandekic glavni odvetnik
Bogdan Dimitrijević gradski senator
Timot Vojnić Tunić gradski senator
Šandor Rajčić Rajcic Sandor 1 gradski senator
Pera Göncöl glavni računovođa
Ivan Ivković Ivandekić Dr Iv Iv Ivadekic BN 20 3 1925 1 s glavni mernik
Mate Dulić gl. porezni računovođa
Miladin Nedeljković zam.gl. porez. računovođe
školski nadzornik
aproviz. senator
dr Babijan Malagurski član NO
dr Jova Stojković član NO
Ilija Kujundžić član NO
Antun Vojnić Tunić član NO
Đuro PendžićPendzic član NO
Pero Bojić član NO
Dr Franjo Sudarević član NO
Tome Čović član NO
dr Bela Ostrogonac član NO
Joško Malagurski član NO
dr Pajo Ivković Ivandekić član NO
Bela Stantić član NO
Mate Dulić član NO
Šime Stantić član NO
Akapit Miljački član NO
dr Joco Manojlović član NO
Gabor Đelmiš član NO
Miško Prćić 1878 član NO
Kala Olka član NO
Veco M. Vidaković član NO
Antun Kovačević član NO
Bogdan Svirčević član NO
Veco Prćić član NO
Mile Marodić član NO
Mate Kr. Glođin član NO
Marko Jurić Marko Juric član NO
Simon Budimčević član NO
Đura K. Jovićresenjem član NO
Iso Ludajić član NO
Veco Sudarević član NO
Cvetko Manojlović član NO
Bela Jurić član NO
Milenko Radić član NO
Mate Mosković član NO
Albe Malagurski ALBA MALAgURSKI_2 član NO
Pajo Bešlin član NO

prilog biografijama:

MATIJEVIĆ, Stipan, odvjetnik, političar (Subotica, 19. VII. 1872. –  31. V. 1939.)

Rođen je u Subotici 19. 07. 1872  od oca Mate Matijevića, mati Kristine Kopunović. Za prvu suprugu je je imao Jozefu Malagurski sa kojom 26. IX. 1902. dobiva sina Lazara, ćerke Suzanu i Magdalenu 17. IX. 1906.  Sa drugom suprugom Srpkinjom Pecić Jelenom dobiva ćerku Kristinu 11. XII.1910. i Olgu 4. II. 1912.

Osnovnu školu i gimnaziju pohađao u Subotici, pravne nauke završio u Pešti, gde je i doktorirao 1898. Dvije godine radi kao odvjetnički pripravnik, 1897. u svom domu otvara odvjetničku kancelariju. Jedan je od osnivača mnogih kulturno – umjetničkih i prosvjetnih društava, kao i potpisnik molbe sa 1.200 uglednih Bunjevaca Ministasrtvu prosvjete u Budimpešti u kojoj se traži da se u narodnim školama uči narodni – bunjevački jezik. Jedan je od osnivača Kola mladeži. Pobornik ideje neophodnosti suradnje Bunjevaca i Srba. O tome svjedoči epizoda koju prenosi list Neven  od 20.7. 1907.  u kojoj se ocrtavaju njegovi nacionalno ideološko  pogledi. Tada se u Dudovoj šumi održavala je letnja zabava Srpske pevačke družine a na njoj je dr. Đoka Stojković zahvalio Bunjevcima koji su prisustvovali u lijepom broju  Odgovorio je dr. Stipan Matijević rekavši:  brat je mio, koje vere bio. Tijekom rata je mobiliziran (1915) i poslat u okupirani Beograd gdje je bio vojnu sudac dok nije zbog oslobađajućih presuda u slučajevima protiv Srba, smijenjen.  Bio je delegat Subotice na čuvenom zasjedanju skupštine u Novom Sadu  koje je donijelo odluku da se odvoje Bačka, Banat i Baranja od Mađarske i da se pripoje novonastaloj državi južnih Slovena – Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Poslije rata od 28.XI.1918. postaje prvi gradonačelnik i veliki župan i tu dužnost obavlja sve početka V.1920. godine, kada se povlači iz političkog života. O značaju uloge dr Matijevića, i samog perioda u kome je on gradonačelnik, najbolje svjedoče riječi zahvale koje njemu osobno i suradnicima upućuje „Narodna uprava za Vojvodinu“, na savjesnom i rodoljubivom radu koji su ”… omogućili da uspešno obavimo jedan od najvažih poslova u istoriji naroda srbskog, posao odkidanja ovih bogatih pokraina Ugarske i pripajanje istih Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca.”

Izuzetnu zaslugu imao je kod otvaranja Pravnog fakulteta u Subotici. Pravni fakultet u Subotici je osnovan neposredno poslije završetka I sv. rata, 2.II.1920, prije nego što su Trijanonskim ugovorom regulirana teritorijalna pitanja između nove jugoslavenske države i Mađarske.  A pravni fakultet u Subotici – koja leži na granici – vršiće jednu nacionalnu zadaću, te će biti stalni čuvar nacionalne svesti i suzbijati stranu propagandu, koja najlakše prodire u pograničnim mestima. A za suzbijanje ovakove propagande najpodesnija je studentska mladež, koja je puna idealizma i nacionalnog duha”, riječi dr. Stipana Matijevića. (Književni sever, god.IX, knj. IX, sv. 11, Subotica, XI 1933, str.340.)

Nakon silaska s funkcije obavlja dužnost gradskog bilježnika sve do smrti 1939.  Djelovao na kulturnoj sceni, bio je predsjednik Bunjevačke matice surađivao sa listovima Jugoslovenski dnevik i Severna straža.

Kao pripadnik Narodne Radikalne Stranke zastupao gledište da se Bunjevci ne smiju izjašnjavati kao Hrvati,  što se na pr. očitovalo i  žestokim negiranjem teza  koje je izneo Petar Pekić u svome djelu Povijest Hrvata u Vojvodini (1939.).

Stipan Matijević je  preminuo je 31.5.1939. i sahranjen je uz počast i  na trošak grada. Za svoj rad tri puta je odlikovan.  Objavljivao je članke ali i memoarsku građu (Događaji koji su se odigrali za vreme mojeg javnog delovanja od 10.XI 1918. do 26. V 1920., Subotica 1928. ; Argumenti za očuvanje i održanje trijanonskog mirovnog ugovora, Subotica, 1932.)

Lit: https://suistorijablog.wordpress.com/dr-stipan-matijevic-fond-licnost-delovanje/

Dr Jovan Velđi (dr. Völgyi János)

Rođen je 24. maja 1880. godine u Subotici. Pravnik po zanimanju. Od 1905. godine radio je u upravi grada Subotice. Pošto je odbio da položi zakletvu Kraljevini SHS, u martu 1920. godine je razrešen dužnosti zamenika velikog beležnika. Privremeno se bavio novinarstvom, kada je optužen za špijunažu i osuđen na pet godina robije. 1922. pobegao je iz zatvora i prebegao u Mađarsku. Živeo je u Budimpešti i radio je u Društvu Svetog Gerharda (Szent Gellért Társaság) kao referent za štampu i ekonomiju Južnih krajeva. U aprilu 1941. godine vraća se u Suboticu i bio je na dužnosti referenta za civilnu administraciju. Od 16. avgusta 1941. do 31. avgusta 1943. godine bio je gradonačelnik Subotice, kada je penzionisan. Posle rata streljan je kao saradnik  okupatora.

https://historysubotica.wordpress.com/subotica-szabadka-1941-1944/