1743. (kako je određen centar grada)

1743. jul 31.

Na zajednickom sastanku komorskih i gradskih čelnika odlučeno je da se odredi lokacija za buduću Gradsku kuću, koja bi imala dve do tri prostorije za administraciju i jedan specijalan odeljak gde bi se donosile sudske odluke i gde bi se čuvali važniji spisi. F:261.1.pag.3. 1/1743.

Neki događaji iz prošlosti ostavljaju duboke tragove koji zatim usmeravaju i vode tokove zbivanja u potonjim godinama i vekovima, postajući istorijskim kamenima temeljcima. Jedan od takvih je bez sumnje bio i ovaj iz 1743. godine, kada je Subotica izašla iz okvira vojne uprave, stičući civilni status slobodne kameralne varošice pa time i krenula putem ubrzanog rasta i razvoja. Upravo u tome procesu leži i seme, koren potrebe za nastajanjem prve Gradske kuće gde bi bila smeštena uprava i administracija grada. I sam odabir lokacije te podizanje te prve – skromne i malene Gradske kuće, isto tako je definisalo i odredilo urbanistički epicentar Subotice, gde su jedna za drugom nicale, druga – barokna i malo veća, te zatim sadašnja – i danas monumentalna zgrada Gradske kuće.

vidi: https://suistorija.wordpress.com/gradska-kuca-i-subotica-1912-2012-trajanje-promene/izlozba-suboticke-gradske-kuce/ https://historysubotica.wordpress.com/suboticke-gradske-kuce-1751-1828-1912/ https://arhivsubotica.wordpress.com/prva-1751-i-druga-1828-gradska-kuca/